Набеденият за убиец на бебе лекар от Горна Оряховица д-р Михаил

...
Набеденият за убиец на бебе лекар от Горна Оряховица д-р Михаил
Коментари Харесай

9 г. след скандала с `бебето от фризера` един от набедените за убийци лекари осъди прокуратурата

Набеденият за палач на бебе доктор от Горна Оряховица д-р Михаил Милатович осъди прокуратурата. Държавното обвиняване ще би трябвало да му заплати 40 000 лв. неимуществени вреди, написа lex.bg.

Случаят с " бебето от фризера " доби скандална популярност, откакто на 3 декември 2010 година от парламентарната естрада Цветан Цветанов - тогава вицепремиер и вътрешен министър - декларира: " Едно живо бебе е съзнателно умъртвено и не му е даден късмет! “. Пред депутатите в Народното събрание той чете елементи от стенограма от записани със специфични разследващи средства диалози сред лекари от горнооряховската болница. Прочетеното го отвело към извода за съзнателно умъртвено бебе.

Разследването приключва едвам три години по-късно с разпореждане за преустановяване заради липса на закононарушение, а четиримата въвлечени лекари не са упрекнати в нищо , тъй като става дума не за ликвидиране, а за мъртвороден плод.

Един от пострадалите: доктор Милатович, завежда дело за обезщетение по Закона за отговорността на страната и общините за вреди и го печели на две инстанции. В началото на юли то е завърши дефинитивно, защото Върховният касационен съд (ВКС) е отказал касационно обжалване, написа lex.bg.

Пред Върховен касационен съд прокуратурата е оспорила размера на желаното обезщетение и това, че Милатович е предявил иск за нелегално обвиняване, а неоправдателното решение е за общественото разгласяване на случая и непремерените изказвания на тогавашните зам.-окръжни прокурори на Велико Търново Светослав Калчев и Румяна Ирманова.

Според висшите съдии тези въпроси не попадат в приложното поле на касационното обжалване.

Според съда вредата за Милатович е изключително тежка, защото авторитетна институция като прокуратурата е изнесла информация, с която е било внушено, че лекари са умъртвили новородено. В тази връзка бяха представени и показания на очевидци, които са разказали, че Милатович бил „ прострян с белезници “ в болничното заведение, поради лекарския диалект в разгласените диалози даже околните му се съмнявали в неговата непорочност, сътрудници се отнасяли жестоко с него, а дами го наричали „ палач от фризера ”.

Според близки на Милатович хората в Горна Оряховица не знаят, че делото е прекъснато, а той не е отговорен.

Разследването против лекарите Стефан Лазаров, Катя Гецова, Михаил Милатович и завеждащият АГ-отделението в Горна Оряховица доктор Димитър Сотиров стартира, откакто на 28 ноември 2010 година 17-годишна жена от Лясковец помята в 22-рата гестационна седмица.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР